JURY MERCURS 2022

Onder voorzitterschap van Arno Kantelberg buigen zeven juryleden zich over de Mercurs-inzendingen. Gezamenlijk zullen zij dit jaar de nominaties en winnaars aanwijzen in drie categorieën: Mercur Reportage van het JaarMercur Artdirection van het Jaar en Mercur Magazinemerk van het Jaar.

De inschrijftermijn voor de Mercurs 2022 sluit donderdag 15 september. Op donderdag 20 oktober worden de nominaties bekendgemaakt. Vrijdagmiddag 4 november is de feestelijke uitreiking van de Mercurs, tijdens de Mag Inspiration Day in B.Amsterdam.

Arno Kantelberg

Voorzitter, hoofdredacteur, lifestyledeskundige, columnist en schrijver

Hoofdredacteur van ModMod, lifestyledeskundige bij RTL Boulevard, columnist bij de Volkskrant en Santos en schrijver van meerdere boeken.

Arno Kantelberg was jarenlang redacteur, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur van meerdere bladen, waaronder HP/De Tijd, VARAgids, Nieuwe Revu, Esquire, Men’s Health en National Geographic. In 2008 werd hij bij de Mercurs-uitreiking uitgeroepen tot Hoofdredacteur van het Jaar.
Hij is auteur van een tiental boeken en columnist van onder meer Volkskrant Magazine en voetbaltijdschrift Santos. Op Radio1 is hij vast lid van het Mediaforum. Voor tv bedacht hij programmaconcepten, schreef hij scenario’s en is hij als lifestyledeskundige verbonden aan RTL Boulevard. In januari van dit jaar startte hij het lifestyleplatform ModMod, waarvan hij hoofdredacteur is.

Nick Kivits

Journalist, auteur, trainer

Nick Kivits is freelance journalist en jurist-in-opleiding. Hij schrijft met name over de media, technologie en innovatie. Nick werkt onder andere voor Villamedia, KIJK, Quest en Het Financieele Dagblad. Daarnaast is hij oprichter van Freelancevoorwaarden.nl, een website die de opdrachtovereenkomsten en algemene voorwaarden van media-organisaties uitlegt in begrijpelijke taal.

Jurylid MERCURS 2022 Christel Teeuwen - van der Pol

Christel Teeuwen – Van der Pol

Algemeen Directeur, Coöperatie Primera b.a.

Ze werkt sinds 2005 bij Primera, sinds oktober 2021 in de rol als Algemeen Directeur. In dezelfde periode werd Primera verkozen tot Retailer of the Year 2021/ 2022. Na een bijzonder coronajaar met ‘veiligheid voorop, ondernemen waar het kan’, een verdiende waardering van de klanten voor de ondernemers en hun medewerkers. Daarnaast ziet Christel deze waardering ook als een motivatie naar de toekomst: “Om de handige winkel in de buurt te blijven en daarmee continu mee te blijven bewegen met de behoeftes van onze klanten.” Als liefhebber van tijdschriften is Christel blij met de Mercurs als podium.

Jurylid MERCURS 2022 Steven Flipse

Steven Flipse

Media ondernemer/investeerder

Steven werkte in financiële dan wel strategische functies bij bedrijven als Tata Steel, Getronics en V&D. In 2001 koos hij voor de uitgeverij en ging aan de slag als CFO bij VNU, later Sanoma en inmiddels overgenomen door DPG.  Vóór de overname door DPG heeft Steven besloten als zelfstandig ondernemer/investeerder door het leven te gaan. Inmiddels zit hij aan het roer bij uitgeverij De Jonge Lezer, bekend van o.a. de merken Penny, MEIDEN en STOER, MP Horses met een rijk portfolio aan titels in het hyppische segment zoals Hoefslag, BIT, etc. Ook is hij mede aandeelhouder van Letterschool, een wereldwijd uitgerolde educatieve app voor jonge kinderen om het alfabet te leren. De meeste aandacht gaat momenteel uit naar Kompas Publishing, met merken als o.a. Startpagina, Schoolbank, Kek Mama en Fietsnetwerk met naast print vooral een sterke online presence.

Jurylid MERCURS 2022 Swan Lian Kwee

Swan Lian Kwee

Zelfstandig artdirector en designer

Van Californië tot Amsterdam, van zakenblad Quote tot de iconische Vogue – als artdirector heeft Swan met veel plezier gewerkt in ’the Golden Age of Magazines’. Ze werkte voor opinie- en businessbladen, reis-, interieur-, mode- en lifestylebladen. Spin-offs, specials, bijlagen en boeken. Daarvoor won ze diverse prijzen, waaronder de Mercur Artdirection.
Ze houdt nog steeds van het unieke gevoel van papier, maar werkt tegenwoordig vooral digitaal. Als zelfstandig artdirector zet ze haar kennis en ervaring nu in voor marketing- en communicatiemiddelen voor bedrijven. Het mooiste compliment: “Die nieuwsbrief ziet eruit als een echt magazine.”

Jurylid MERCURS 2022 Folkert Langeveld

Folkert Langeveld

Lead Consultant MediaCom

Folkert Langeveld werkt als Lead Consultant bij MediaCom. In zijn loopbaan werkte hij lange tijd aan adverteerderszijde, zes jaar als marketingmanager bij PlayStation en 3,5 jaar als marketing strateeg bij de consumenten divisie van Dell. In 2015 kwam Folkert in dienst bij MediaCom, waar hij onder de strategie-, business science- en content afdelingen aanstuurde. Nog altijd zijn het bouwen van merken, strategisch inzetten van marketingmiddelen en innovatie de drijfveren achter zijn passie voor marketing. Als zoon van een uitgever en fervent liefhebber van boeken en tijdschriften ziet hij deelnemen aan de Mercurs-jury als een zeer eervolle taak.

Jurylid MERCURS 2022 Esther Goedegebuure

Esther Goedegebuure

Content ambassadeur, columnist & auteur

Esther Goedegebuure was na haar doctoraal geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen als schrijvend journalist verbonden aan diverse tijdschriftredacties. Sinds de lancering werkte ze voor JAN Magazine en bouwde deze titel van 2011 tot en met 2021 als hoofdredacteur uit tot een van de grotere mediamerken van ons land. Tegenwoordig is Esther content ambassadeur van het nieuwe digitale platform Fluister, een Nederlandse streamingsdienst voor luisterboeken, podcasts en e-boeken. Daarnaast is zij columnist voor franska.nl en schrijft zij een non-fictieboek dat in 2023 zal verschijnen bij uitgeverij Lebowski.