Vrouwen uit de frontlinie

Dit onvergetelijke jaar kon er eigenlijk maar één echte winnaar zijn (of eigenlijk 10!): de serie covers voor het themanummer ‘Dit is onze zorg’ van Libelle. De jury was unaniem: “Het concept is spot-on qua actualiteit, de uitwerking is simpel, menselijk, mooi, warm en 100% Libelle, dit treft je recht in het hart.” Daarmee wint Libelle de Aldipress Mercur Cover van het Jaar 2020.

Aan de vooravond van een mogelijk tweede coronagolf kwam Libelle met een uniek nummer, in samenwerking met de vrouwen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ze hadden allemaal in de frontline van de eerste coronagolf gestaan De heldinnen van de zorg kregen van Libelle de hoofdrol: van medisch specialist tot IC-verpleegkundige, ze werden geïnterviewd (emotionele verhalen) en in de gelegenheidsstudio in het ziekenhuis liefdevol gefotografeerd. Bij elk portret staat een citaat van de vrouw die je open en trots vanaf het papier aankijkt. Iedere quote weerspiegelt de gevoelens van angst, kracht of verdriet die zij in de eerste coronamaanden hebben ervaren. Eén ding weet je zeker: zo’n vrouw wil je aan je bed hebben als het erop aankomt. De respons op dit nummer was al even hartverwarmend en werd groot opgepakt door tv, dagbladen en social media.

Een prachtprestatie van de Libelle-redactie onder aanvoering van Hilmar Mulder, die dit jaar excelleerde met nóg meer projecten die spot-on zijn met de actualiteit. Zoals de special over de rol van vrouwen in de oorlog ’75 jaar vrijheid’, en de Dolle Mina krant, die is genomineerd bij de categorie Reportage van het Jaar. Libelle staat dus net zo makkelijk voor maatschappelijk relevante onderwerpen als mode- en woonthema’s.

En vooruit, even terug naar de harde realiteit: deze editie pluste ook nog eens 10% boven begroting. Een 100% winnaar dus!