Verhaal van het echte leven

Het zou een filmscript kunnen zijn, het ís een realistisch levensverhaal over ongeluk, geluk, veerkracht en hoop. Hutspot-oprichter Pieter Jongens ging failliet en kwam door een noodlottig ongeluk (hij struikelde over een steentje) in een coma terecht. Het zag er slecht uit – artsen gaven hem 0,5 % kans – toch ontwaakt hij na een paar weken. Deels verlamd en niet in staat te praten. Na een revalidatietraject krijgt hij wonder boven wonder weer grip op zijn leven en herstelt krachtig. Klaar voor een nieuwe start. Het  verhaal verdiende om verteld te worden, zodat lezers zich erin kunnen herkennen of er kracht uit putten, vonden ze bij PS van de Week. Hun vaste freelancer Els Quaegebeur werd gevraagd voor het interview met Pieter Jongens. Vanwege haar prettig menselijke benadering, waarin ze meegaat in het verhaal en toch kritisch is. Haar imponerende interview vormt een perfecte match met de portretten in puzzelstukjes van fotograaf Jonathan Herman. De jury was lyrisch: “Ademloos gelezen. Je gaat meteen mee op reis. Een mooi, sfeervol verhaal over een onbekende man met een hele bijzondere geschiedenis. Heel goed geschreven en met prachtige foto’s. Top journalistiek.”

Dat vonden de lezers ook. De impact van het artikel in het magazine en op online was zeer groot. Er kwamen veel mails en ingezonden brieven binnen. Online werd een verdriedubbeling van het reguliere aantal interview-lezers gemeten, die bovendien langer bleven. Het artikel werd bijna 18.500 keer aangeklikt. Het bewijs dat goede journalistiek telt.

PS van de Week kijkt over de reguliere nieuwsstroom heen en richt zich op mensen die bijzonder zijn of bijzondere prestaties leveren. Dit interview met Pieter Jongens is een perfect voorbeeld van iemand die in de luwte van het nieuws, het leven kleur en smaak geeft. Wat de redactie betreft het beste interview van de afgelopen maanden. Daar sluit de jury zich graag bij aan!