De emotionele waarde van voetbalshirts

Kun je een mooier compliment van een jurylid krijgen dan: “Recht in het hart bij de doelgroep. Ik ging helemaal mee in het sentiment en was gelijk gegrepen. Maar ik ben zeker niet de doelgroep. Dus diep respect!” De mensen van de wedstrijdorganisator Eredivisie gingen op de koffie bij het stijlvol vormgegeven voetbaltijdschrift SANTOS. Journalisten met een voetbalhart, zoals Wilfried de Jong, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Arno Kantelberg en Jan Mulder, maken dit blad met veel liefde en kennis. En als er nou één ding is waar ze uren over kunnen lullen met elkaar, dan is het wat zij het mooiste voetbalshirt uit 64 jaar eredivisie vinden. Dus de mannen kopten de bal meteen in toen Eredivisie voorstelde om een ode te brengen aan het voetbalshirt. In samenwerking met het moederbedrijf Triple Double Sportmarketing is het Eredivisie Shirt Festival opgezet. Met niet alleen de mooi vormgegeven ‘shirtbijbel’ met alle 1754 shirts, maar ook een verkiezingscampagne en een expositie in de Kunsthal in Rotterdam. Die moet helaas nog even op zich laten wachten vanwege de coronaperikelen, maar het voordeel daarvan is dat het vuurtje dan opnieuw opgestookt kan worden.

Alle 54 clubs die ooit in de eredivisie speelden, stonden shirts af aan conservator Gerard van Houten en hielpen mee om de doelgroep te bereiken voor de verkiezingscampagne om het mooiste shirt te kiezen (van Willem II uit 1954). Online bureau TDE stortte zich bovendien volop op de onlinecampagne, FOX en het AD sloten zich aan als mediapartners. Eredivisie deed zelf ook nog een duit in het zakje op eredivisie.nl om de exposure te maximaliseren. De resultaten zijn ernaar. Het Eredivisie Shirt Festival is in 198 artikelen of tv-programma’s genoemd. In drie weken tijd bezochten 210.000 mensen de campagnesite (meer dan 1,1 miljoen pageviews). Uiteindelijk stemden ruim 54.000 fans op een shirt. En als je stemde, kreeg je – heel slim – meteen korting op de stijlgids met alle shirts. Kortom, een zeer goed doordacht megaproject. De jury is onder de indruk van het grote bereik dat een relatief klein merk kan bereiken door een gelukkige match met de juiste samenwerkingspartners.

“Het hele creatieve idee klopt. Een super 360-gradenidee. Niet alleen kwantitatief grote resultaten, maar ook kwalitatief zit dit fantastisch in elkaar. Het voegt voor de doelgroep echt iets toe. Mooi voetbalsentiment, knap gedaan”, is het jubelende commentaar van de jury.