Verjongingskuur voor een nestor
75 jaar Elsevier… Dat viert het merk met een nieuwe naam per 1 december 2020. Het opinieblad heet voortaan EW. Maar één ding blijft wel hetzelfde: het motto ‘eerst de feiten, dan de mening’. En dat is tamelijk uniek. Werd in elk geval tot en met halverwege de jaren negentig nog op de School voor Journalistiek gedoceerd dat feiten en meningen strikt gescheiden moesten blijven, inmiddels is daar bij de meeste media allang geen sprake meer van. Maar dus wel bij Elsevier.
Toch staat het merk niet stil. Afgelopen jaar heeft het opinieblad zichzelf opnieuw uitgevonden door nieuwe redacteuren aan te trekken en extra in te zetten op online. Het aantal digitale abonnees is flink gegroeid naar ruim 62.000, van wie er ruim 7.000 alleen maar digitaal lezen. Deze move leverde een nieuwe doelgroep op, want 75 procent van de digital only-abonnees had nooit eerder een abonnement op het blad.
Op de redactie is een 180-gradendraai gemaakt. De meeste artikelen verschijnen nu eerst online en dan pas in print. En in 2019 is Elsevier ook gestart met podcasts, waarvan er een van de meest succesvolle (over de Amerikaanse verkiezingen) begin dit jaar startte. Twitter is eveneens een succesnummer, met 100.000 volgers. E-commerce (speciale edities en boeken) pluste 67% dit jaar, lezingen (zoals de beroemde H.J. Schoo-lezing, de EW Economie-lezing en de samenwerking met Nyenrode) zijn eveneens een lucratief businessmodel voor EW.
Corona had invloed op de advertentiemarkt, maar gelukkig haalt Elsevier hoofdzakelijk zijn inkomsten binnen dankzij abonnees en die wisten het blad juist extra goed te vinden. Dit mede door de data-gedreven marketingaanpak, die steeds beter inzicht geeft in de behoefte van de lezers en in hun gedrag. De jury waardeert de inhaalslag zeer: “Elsevier Weekblad verrast in dit bijzondere jaar met nieuwe initiatieven en commerciële successen. De stijgende lijn uitstekend te pakken.”